Niektóre gatunki drzew i krzewów owocowych są bardziej podatne na choroby, a także problemy fizjologiczne.
Chociaż łatwo powiedzieć, że powinieneś sadzić odporne na infekcje odmiany, jeśli kupisz dom z jedną lub dwiema jabłoniami w ogrodzie, twoje drzewa mogą nie być odporne na lokalne patogeny.
W takim przypadku dobra praktyka usuwania liści i owoców opadłych na ziemi może znacznie pomóc w zapobieganiu niektórym nieprzyjemnym problemom. Wraz z przestrzeganiem najlepszych praktyk, aby utrzymać odpowiedni przepływ powietrza, pilnowaniem drenażu i odpowiedniej dezynfekować narzędzi do przycinania, można zapobiec wielu chorobom na drzewach i krzewach owocowych, oraz na polach zbóż i warzyw.
Jest wiele sposobów na ograniczenie mączniaka prawdziwego
Być może będziesz musiał polegać na fungicydach, aby wyleczyć swoje rośliny z wielu rodzajów grzybów, które mogą je zainfekować. Jednak wrażliwość patogenów na poszczególne fungicydy może się różnić w zależności od klimatu. Większość mączniaka prawdziwego rozwija się w postaci cienkich warstw grzybni na powierzchni zaatakowanej części rośliny. Zarodniki, które są głównym sposobem rozprzestrzeniania się, stanowią większość pylistego nalotu i są wytwarzane w łańcuchach, które można zobaczyć za pomocą soczewki powiększającej. Natomiast zarodniki mączniaka rzekomego rosną na rozgałęzionych szypułkach, które wyglądają jak małe drzewka.Również kolonie mączniaka rzekomego są szare, a nie białe i występują głównie na dolnej powierzchni liścia. Zarodniki mączniaka są przenoszone przez wiatr do roślin żywicielskich. Chociaż wymagania dotyczące wilgotności dla kiełkowania są różne, wiele gatunków mączniaka prawdziwego może kiełkować i infekować rośliny przy braku wody. W rzeczywistości zarodniki niektórych grzybów mączniaka prawdziwego są zabijane, a kiełkowanie i wzrost grzybni są hamowane przez wodę na powierzchni roślin.Umiarkowane temperatury i cień są na ogół najkorzystniejszymi warunkami dla rozwoju mączniaka prawdziwego, ponieważ zarodniki i grzybnia są wrażliwe na ekstremalne ciepło i bezpośrednie światło słoneczne. Warto zatem sadzić rośliny w pełnym słońcu, aby mączniak prawdziwy nie zaatakował plonów.