Brownie to pyszne, czekoladowe ciasto znane miłośnikom słodkości na całym świecie.
Niech nie zwiedzie Was jego prostota i skromny wygląd, gdyż jest jednym z najsmaczniejszych deserów z czekoladą w roli głównej. Lekko chrupiące z zewnątrz, wilgotne w środku, sycące i rozpływające się w ustach. Skąd przywędrowała do nas moda na brownie? Jak wiele innych pyszności – z Ameryki. Jest to bardzo popularny w Ameryce deser, którego receptura wynaleziona została prawdopodobnie w 1904 roku. Od ponad 100 lat zyskuje wielu miłośników, nawet wśród tych, którzy dotąd stronili od słodkości. W czym więc tkwi jego fenomen? Niewątpliwym atutem tego ciasta czekoladowego jest jego wyjątkowy smak, jednak szybkość jego przygotowania (które trwa nie dłużej niż kwadrans) czy niewielka ilość produktów (gorzka czekolada, jajka, cukier, masło i niewielka ilość mąki) sprawiły, że jest to idealna propozycja nawet dla zupełnych laików, którzy z gotowaniem mają niewiele wspólnego, a wypieki podziwiali zazwyczaj przez witrynę cukierni.
A może przepis na ciasto czekoladowe w nowoczesnej odsłonie?
Dlaczego nie! W sieci, aż roi się od licznych wariacji i pomysłów jak udoskonalić i podkręcić przepis na brownie. Dla miłośników klasyki – tradycyjne brownie, które udaje się zawsze i jest proste w przygotowaniu. Dla lubiących eksperymentować w kuchni – mini babeczki brownie z dodatkami takimi jak solony kajmak, bakalie czy pianki marshamllow bądź brownie z musem ala suflet. Brzmi świetnie prawda?
Jeśli chcemy pogłębić swoja wiedzę i dodać nowy przepis na ciasto czekoladowe do listy przepisów „do wypróbowania” warto poserfować po Internecie w poszukiwaniu blogów kulinarnych, przestudiować książki kucharskie bądź podpytać znajomych – na pewno każdy miłośnik czekolady zna przynajmniej jeden przepis na idealne ciasto czekoladowe. Jedno jest pewne – jakąkolwiek wersję brownie wybierzemy na pewno będzie pysznie!