W połączeniu z ćwiczeniami zdrowe odżywianie we właściwych proporcjach może pomóc w zrzuceniu wagi, obniżeniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi oraz zmniejszeniu ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. Dieta z odpowiednią zawartością wapnia i magnezu jest niezbędna dla silnych kości i zębów.

Utrzymanie zdrowych kości ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu osteoporozie i zapaleniu kości oraz stawów w późniejszym wieku. Wiele produktów spożywczych jest bogatych w magnez, a najlepsze źródła to zielone warzywa liściaste, orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste.

Dieta z wysokim obciążeniem glikemicznym może powodować nasilone objawy depresji i zmęczenia. Dieta z wysokim ładunkiem glikemicznym obejmuje wiele rafinowanych węglowodanów, takich jak te, które można znaleźć w słodzonych napojach gazowanych, słodyczach, ciastach i białym chlebie. Warzywa, owoce, nabiał i pełne ziarna mają niższy ładunek glikemiczny.

Wśród innych diet śródziemnomorska dieta zawiera wiele potrzebnych składników odżywczych. Okrężnica jest pełna naturalnie występujących bakterii, które odgrywają ważną rolę w metabolizmie i trawieniu.

Niektóre szczepy bakterii wytwarzają również witaminy K i B, które działają korzystnie na ściany jelita grubego. Szczepy te pomagają również zwalczać szkodliwe bakterie i wirusy. Dieta uboga w błonnik, a bogata w cukier i tłuszcz zmienia mikrobiom jelitowy, zwiększając stan zapalny. Jednak dieta bogata w warzywa, owoce, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste zapewnia połączenie prebiotyków i probiotyków, które pomagają w rozwoju dobrych bakterii w okrężnicy. Sfermentowane produkty spożywcze, takie jak jogurt, ogórki i kapusta kiszona oraz kefir, są bogate w probiotyki. Błonnik jest łatwo dostępnym prebiotykiem i można go znaleźć w roślinach strączkowych, zbożach, owocach i warzywach. Różne rodzaje menu i diet oferuje catering dietetyczny Sopot. Błonnik promuje również regularne wypróżnienia, co może pomóc w zapobieganiu rakowi jelita i zapaleniu uchyłków. Codzienna różnorodność spożywanych produktów pozostawia mniej miejsca na produkty bogate w tłuszcz i cukier, które są główną przyczyną przybierania na wadze.