Na półkach naszych piekarni możemy znaleźć różnego rodzaju chleby, oczywiście najlepiej wybierać chleb na zakwasie, czyli produkowany przy użyciu mieszanki wody i mąki, która następnie zostaje poddana fermentacji.
Dzięki temu kultury bakterii działają w sposób podobny jak drożdże. Ma to dużo zalet, ponieważ chleb na zakwasie nadaje się dłużej do jedzenia. Jest to wyrób tradycyjny, najczęściej przygotowywany z mąki żytniej, chociaż często także używa się także mąki pszennej. Spotkamy także wyroby piekarnicze oparte na drożdżach, w tym przypadku najczęściej wybierana jest mąka pszenna, także z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Oczywiście pieczywo na drożdżach przygotowujemy znacznie szybciej, jest to pieczywo bogate w witaminę B, a także takie składniki mineralne jak potas, fosfor, cynk czy żelazo. Oczywiście możemy nabyć chleb jasny oraz ciemny. Oczywiście przyjmuje się że chleb ciemny jest dużo zdrowszy, podobnie jak w przypadku chleba pełnoziarnistego.
Dużo oczywiście zależy od tego jaki chleb lubimy, każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj chleba, podobnie w przypadku innych wyrobów takich jak bułki, możemy wybierać bułki jasne, czy też ciemne, w różnych kształtach oraz wielkościach.
Warto zwracać uwagę na składniki które zostały użyte do produkcji pieczywa, zasadniczo im mniej składników tym pieczywo powinno być lepszej jakości, powinniśmy omijać raczej chleby które znajdziemy w supermarketach w promocji. Często jest to pieczywo słabej jakości, które często jest spulchniane, tego rodzaju chleb jest złym wyborem. Oczywiście wiele rodzajów chleba wypiekanych jest z użyciem białej mąki pszennej, mogą być to bułki które zazwyczaj jemy na śniadanie, jest to pieczywo miękkie, jednak mniej sycące, warto wybierać chleby żytnie. Przyjmuje się że chleb z mąki żytniej jest bardziej wartościowy, można także często znaleźć chleby wypiekane z mieszanki mąki żytniej i pszennej. Kiedy poszukujemy dobrej piekarni w naszej okolicy, warto wejść na stronę www, Znajdziemy tam listę uznanych piekarni, które produkują wysokiego gatunku pieczywo, z pewnością będzie ono smaczne i wartościowe.