Najbardziej podstawowym piekarnikiem na rynku jest piekarnik konwencjonalny i ma bardzo uproszczony obwód z przełącznikiem wyboru temperatury, termostatem, wentylatorem chłodzącym, elementem do pieczenia na dole pudełka i elementem do pieczenia w górnej części piekarnika wnęka do pieczenia.

Przy przełączniku ustawionym na pieczenie, dolna grzałka sterowana termostatem włączy się, aby rozgrzać piekarnik. Górny element może również włączać się w połączeniu z dolnym elementem, ale tylko w krótkich seriach, aby wyrównać ciepło w komorze piekarnika i równomiernie gotować. W niektórych modelach piekarników, opcja wyboru pieczenia, która włącza tylko dolną grzałkę, również kontrolowana za pomocą termostatu, ta opcja może być używana do specyficznego gotowania, gdzie jest to bardziej przydatne, na przykład do gotowania zapiekanki. Wybór rodzaju na przełączniku aktywuje tylko górny element rusztu, również kontrolowany przez termostat.

Niektóre piece mogą mieć podwójny element górny i prawdopodobnie dwa ustawienia wyboru pieczenia, jedno ustawienie tylko dla elementu zewnętrznego, drugie dla obu podwójnych elementów górnych.

Niektóre marki i modele piekarników mają dolny element ukryty pod podłogą piekarnika. To znacznie ułatwia czyszczenie. Termostat, który uległ awarii, może spowodować dłuższe gotowanie lub niedogotowanie potrawy w środku, ale także jej spalenie. Dlatego też trzeba zwracać uwagę na prawidłowe działanie tego istotnego elementu. W przemyśle cukierniczym potrzeba jest wielu różnych specjalistycznych urządzeń, różne maszyny cukiernicze, ułatwiają wyrabianie różnego rodzaju słodkości. Mogą być to przykładowo komory fermentacyjne, które służą do szybszego wyrastania ciasta drożdżowego. Tego rodzaju komory mogą posiadać różne wielkości, największe z nich umożliwiają wjeżdżanie do nich wózkami z ciastem. Jest to bardzo wygodne, w ten sposób można obrabiać termicznie bardzo duże ilości ciasta na słodkie wypieki. Im większy i wygodniejsza maszyna, tym szybciej można uzyskać określona ilość wypieków.