Wiele osób postrzega przygotowywanie posiłków jako żmudne zadanie.
W tym artykule znajdziesz sposoby na uprzyjemnienie gotowania.Możesz usunąć zapach czosnku z rąk, pocierając je przez trzydzieści sekund o kuchenkę ze stali nierdzewnej przed ich umyciem. Czosnek dodaje wspaniałego smaku wielu przepisom, ale charakterystyczny zapach może pozostać na dłoniach. Korzystając z tej wskazówki, możesz cieszyć się obiadem bez silnie pachnących czosnkiem dłoni.Bazylia to jedna z najlepszych rzeczy, które można dodać do dania i świetnie prezentuje się jako ozdoba każdego rodzaju posiłku. Po prostu dodaj kilka kawałków bazylii, aby nadać potrawie pikantności i poprawić ogólną estetykę potrawy, którą postawisz na stole.Spinner do sałatek może być świetnym dodatkiem do Twojej kuchni. Pomoże odwirować wodę z sałaty, aby sałatki nie były rozmoczone i opadające. Spinnery do sałatek są niedrogie i można je znaleźć w większości dyskontów. Są również małe, dzięki czemu można je łatwo przechowywać.Nie zapomnij wyczyścić grilla przed jego użyciem, szorując powierzchnię grilla szczotką drucianą, gdy się nagrzewa. W ten sposób usunięta żywność i tłuszcz ulegają spaleniu. Nagromadzona żywność na grillu nie dodaje smaku mięsu, ale sprawia, że świeża żywność znacznie łatwiej przywiera do metalu.Łuskanie orzechów pekan może być naprawdę trudne. Ułatw sobie to, mocząc je w filiżance wody i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 5-6 minut. Zawsze można namoczyć orzechy we wrzącej wodzie, aby uzyskać ten sam efekt.
Gorąca woda sprawia, że skorupa jest bardziej miękka i łatwiejsza do złamania.Należy używać torebek do zamrażania więcej niż jeden raz.
Musisz przechowywać mięso lub warzywa w zwykłych torbach do przechowywania, a następnie umieścić je w torbach do zamrażania, aby móc z nich korzystać wielokrotnie. Torby do zamrażania są bardzo drogie, a to obniży Twoje koszty każdego miesiąca.Sporządź listę wszystkich składników, których będziesz potrzebować do przepisu, zanim pójdziesz do sklepu spożywczego. W ten sposób niczego nie zapomnisz. Wiele osób zapomina o jednym lub dwóch ważnych składnikach przepisu, co powoduje, że nie są w stanie przygotować posiłku.Kiedy masz przepis, który wymaga wina, możesz pokusić się o użycie taniego wina lub wina do gotowania. Unikaj tego sposobu myślenia, gdy zbliżasz się do gotowania. Dobrą zasadą jest rozważenie, czy pijesz wino, czy nie. Jeśli nie chciałbyś go pić, nie używaj go do gotowania.Podczas krojenia warzyw lub mięsa bardzo ważne jest posiadanie ostrych, wysokiej jakości noży. Pomoże Ci to uzyskać pożądany wygląd i równomiernie ugotowany posiłek. Jeśli użyjesz tępych, niskiej jakości noży, zamiast kroić jedzenie, rozerwą je, co może spowodować nierównomierne gotowanie i niezbyt apetycznie wyglądający posiłek.Jeśli używasz surowej cebuli w salsie, której nie zjesz w czasie krótszym niż 20 minut, wypłucz cebulę zimną wodą, a następnie dokładnie osusz. Świeża cebula ma gaz siarkowy. Gaz, który uwalniają, może zrujnować salsę. Płukanie w zimnej wodzie i wcześniejsze suszenie cebuli wyeliminuje ten gaz.Podczas smażenia mrożonek czasami najlepiej jest je rozmrozić. Kiedy woda łączy się z gorącym olejem, ma tendencję do gwałtownego zapłonu, a ponieważ mrożonki zazwyczaj mają szron, lub zamrożona woda na zewnątrz, wzajemne oddziaływanie tych dwóch, lodu i oleju, może być niezwykle niebezpieczne. O ile instrukcje wyraźnie nie mówią inaczej, zawsze pozwól rzeczom osiągnąć średnią temperaturę ze sobą.Mamy nadzieję, że ten artykuł ujawnił wskazówki, jak sprawić, by gotowanie było bardziej ekscytujące i nie było tak uciążliwe. Stosowanie się do wskazówek pomoże Ci być kreatywnym w codziennym zadaniu, które może być postrzegane jako nudne lub uciążliwe.